Som examinator för Svensk skogsvalidering träffar Mats Westerberg många duktiga skogsmaskinförare som är i starten på arbetslivet eller som kommit en bit på väg. Han vill att valideringen ska fungera som en sporre för dem och en hjälp att bli ännu bättre i jobbet.
– Ofta är den som ska valideras spänd och nervös. Min viktigaste uppgift är därför att avdramatisera valideringssituationen genom att inge trygghet och lugn. Efter en kopp kaffe tillsammans i lugn och ro, introduktion och sedan en stunds övningskörning i simulatorn brukar nervositeten släppa.
– Det är viktigt att förmedla att deras jobb inte hänger på valideringen, utan att det handlar om kompetensutveckling. Vi vill lyfta fram både det de är bra på och deras förbättringsmöjligheter. Och det ska kännas bra för dem när de går därifrån.
– Jag har ett långt arbetsliv i skogen bakom mig, och har varit med om en enorm utvecklingsresa när det gäller skogsmaskiner. Jag klev in i hytten 1976 och ut 2021 kan man säga. Under en stor del av arbetslivet var jag också fackligt aktiv, bland annat som huvudförhandlingsombud för GS-facket på Stora Enso och som arbetstagarrepresentant i Stora Ensos styrelse under ett antal år.
– Runt 2016 kom ett valideringssystem för skogen på tal, och då fick jag frågan om jag ville vara med och ta fram det. När verktyget blev klart att testa kändes det naturligt att bli examinator. Numera är jag pensionär, men är fortfarande aktiv som examinator.
– Att kunna hjälpa unga en bit på vägen i arbetslivet känns meningsfullt. Det är väldigt kul att ge dem feedback som de har nytta av redan nästa dag på jobbet och att se att de tar åt sig och vill utvecklas.
– Jag minns en kille som gjorde jättebra ifrån sig både på teorin och i simulatorn, så pass att han klarade ett certifikat, vilket inte är så vanligt. Men även han såg saker han kunde förbättra under genomgången efteråt, så alla får verkligen något med sig som de har nytta av.
– Fördelen är att man får svart på vitt vad personen kan och behöver utveckla, man slipper sitta på varsin sida om ett skrivbord och försöka komma fram till det.
Ofta validerar arbetsgivaren hela arbetslag på en gång. Återkopplingen är snabb och arbetsgivaren kan påbörja kompetensutveckling direkt. Att verktyget inte är beroende av yttre omständigheter som väder och vind är också en fördel.
– På sikt höjer det kvaliteten i branschen. Det blir en kvalitetsstämpel för arbetsgivare att kunna säga att de har validerad personal. Det är också ett bra sätt att visa vad branschen kräver för att du ska vara anställningsbar, något som även blir en hjälp för skolorna att lyfta sig.