Meny Stäng
6 månader sedan

Validering är inte så jobbigt som man tror

En medarbetare som vill utvecklas på jobbet tjänar på att bli validerad. Det är inte så jobbigt som man tror och det är precis lika mycket för ens egen skull som för chefens, menar Rasmus Söderberg, 19 år från Falun. Han har precis blivit validerad inom ramen för Stora Ensos traineeprogram.

Hej Rasmus! Du har nyligen börjat jobba i Stora Ensos traineeprogram. Berätta!

– Ja, jag tog studenten i våras på Naturbruksgymnasiets inriktning Jakt och skog på Älvdalens utbildningscentrum. I augusti började jag i Stora Ensos traineeprogram. Målet med det ettåriga traineeprogrammet är att vi ska utvecklas och bli självständiga skogsmaskinförare.

Du har precis blivit validerad, hur kändes det?

– Det var nervöst innan, men det släppte när jag satte mig vid spakarna. Den praktiska delen av valideringsprovet började med introduktion och en kort uppvärmning för att lära känna spakarna och programmet. Efter det kände jag att jag kunde slappna av mer och fokusera på provet. Det var skönt att det fanns gott om tid och jag kände att alla här vill att det ska gå bra för mig.

Hur var din upplevelse av examinatorn under valideringen?

– Han var lugn och vänlig och sa ”det är inte så svårt som du tror, det här kommer gå bra”. Han förklarade väldigt tydligt och det var lätt att förstå vad jag skulle göra. Han uppmuntrade mig att ställa frågor men förklarade också att han avgör vilka frågor han kan svara på.

Vad var det lättaste respektive svåraste i valideringen?

– Det lättaste var körningen, även om det var lite svårt med avståndsbedömningen på skärmen.

– Den teoretiska delen var svårare än den praktiska delen, men det har jag alltid tyckt. Det var svårt att komma ihåg teorin från skolan. Några frågor var också erfarenhetsbaserade. Teoriprovet handlade mycket om lagar och regler, men också om teknik och maskinkörning.

Vad tycker du om återkopplingen du fick från examinatorn?

– Jag fick en tydligare bild av vad jag behöver träna på och vad som är viktigast att börja träna på nu. Jag fick till exempel bra tips på hur jag kan spara tid genom att inte köra flera olika sortiment samtidigt.

– Det var också roligt att få beröm för min krankörning och examinatorn tyckte det var ett imponerande resultat med tanke på hur kort tid jag har kört skotare.

Blev resultatet som du hade förväntat dig?

– Mitt resultat blev ungefär som jag hade förväntat mig och jag känner mig nöjd. Målet till nästa validering är att höja mitt resultat till nästa nivå. Nu när jag vet mer om mina utvecklingsområden känns det möjligt på ett annat sätt. Det ska bli spännande att se om jag lyckas!

Senaste artiklarna