Meny Stäng
7 månader sedan

Valideringen gav mig självförtroende!

Det är nyttigt att få feedback för att kunna utvecklas och bli bättre. Det har stärkt mig som skotarförare säger Emma Trygg 21 år från Arvika, som blivit validerad två gånger av sin arbetsgivare Stora Enso.


Hej Emma! Du jobbar som skotarförare på Stora Enso sedan ett år tillbaka. Hur kändes det att bli validerad första gången?

– När jag sökte mitt första jobb efter Södra Vikens naturbruksgymnasium var validering en viktig del av rekryteringsprocessen. Jag var orolig för att jag skulle ha för lite erfarenhet och hade inte så stora förhoppningar om resultatet. Därför blev jag både överraskad och glad över mina 70 % rätt på skotarprovet för skogsmaskinförare. Jag fick jobbet och det blev en morot för mig att fortsätta vilja utvecklas.

Stämde dina förväntningar av validering överens med din upplevelse av den?

– Jag var osäker på om provet var jämförbart med arbetet i en riktig skogsmaskin. Men provet testar inte bara teknik, utan också tillvägagångssätt och metoder för att utföra uppgifterna på det mest effektiva sättet utifrån en viss situation. Nu känner jag mig trygg med att provresultatet stämmer överens med min kompetens.

– Jag visste inte heller hur lärorikt det var att få återkoppling på vad jag skulle kunna göra annorlunda och hur det skulle påverka min utveckling.

Ett år senare validerades du igen, var det en annorlunda upplevelse?

– Jag var inte lika nervös utan snarare väldigt taggad. Jag visste att jag hade utvecklats, så det var spännande att se om det skulle visa sig i resultatet. Resultatet blev 80 % rätt. Det var väldigt roligt att se vad jag hade förbättrat på utvecklingskurvan.

Kan resultatet av valideringen hjälpa dig i ditt arbete?

– Ja, jag tittar ofta på mina resultat och försöker vänja bort dåliga vanor. Det är som ett stöd för mig. Jag känner att jag vågar mer och litar på att det kommer gå bra. Självförtroendet har blivit bättre!

Är det skillnad på feedback från en validering jämförelse med en chef eller kollega?

– Valideringen ger en djupare analys av mitt arbete än om en kollega eller chef säger något positivt om hur jag presterar produktionsmässigt. Valideringen ger en mer omfattande och tydlig bild av hur jag utför arbetet. Det är ett jättebra hjälpmedel för att bli medveten om saker man inte tänkt på eller gör omedvetet. Jag jobbar till exempel med att inte vara för petig då det tar onödig tid. Nu vet jag hur jag kan försöka att jobba snabbare och mer effektivt.

Vad vill du säga till andra som ska validera sig för första gången?

– Försök ha en positiv inställning till validering. Det är en chans för dig att kunna utvecklas för din egen skull. Det är ett jättebra hjälpmedel för att få återkoppling på saker som du själv inte ser eller tänker på. Det hjälper dig att hitta ett bättre arbetssätt och bli mer effektiv. Får jag chansen kommer jag validera mig igen!

Senaste artiklarna