Meny Stäng
7 månader sedan

Valideringen visade att jag kunde mer än jag trodde

Att få en tydlig bild av vad man kan motiverar till att vilja lära sig mer. Nu känner jag mig ännu mer peppad att utvecklas och nå våra mål”, säger 20-årige Markus Markström från Leksand, som nyligen blivit validerad för första gången av Stora Enso.

Hej Markus! Du har nyligen blivit validerad. Hur kommer det sig?

– Jag började i Stora Ensos traineeprogram i augusti. Validering var bra för att få en bild över min kompetens och vad jag behöver fokusera på för att kunna utvecklas och bli en självständig skogsmaskinförare. Jag gick tekniska programmet på gymnasiet innan jag fastnade för skogen och valde Alfta skogstekniska YH-utbildning, så jag har ganska lite erfarenhet av yrket.

Hur kändes det att bli validerad?

– Till en början var det nervöst, men det släppte under provets gång. Examinatorn var lugn och jag visste att det inte fanns några krav på mig att prestera ett bra resultat. Jag fick gott om tid på mig och blev klar långt i förväg. Det var skönt när det var över och jag kände att det hade gått bra.

Vilket valideringsprov gjorde du och hur gick det för dig?

– Jag gjorde provet Föryngringsavverkning på skördare och mitt resultat blev 80 procent, vilket motsvarar gul nivå. Examinatorn förklarade att det var ett väldigt bra resultat för att vara så ny i yrket. Resultatet bland skogsmaskinförare ligger vanligen mellan 80 och 90 procent. Det gjorde mig väldigt nöjd och glad!

Vad har valideringen lärt dig om dig själv och din kompetens? 

– Valideringen visade att jag kunde mer än jag trodde, faktiskt. I återkopplingen från examinatorn fick jag veta att jag kunde ha fått 86 procent om jag hade fällt träden på ett annat sätt. Det känns peppande att veta vad jag ska träna på och att jag troligen kommer att kunna förbättra resultatet till nästa gång. Jag vet också nu att jag behöver träna mer på den teoretiska delen. 

Hur ska ni arbeta med resultatet framöver?

– Min chef ska boka in mig på ett uppföljande möte där jag ska få individuell återkoppling av honom och där vi tillsammans ska gå igenom resultatet. Vi kommer att lägga upp en plan för hur jag ska utvecklas för att kunna nå produktions- och kostnadsmålen. 

 

Senaste artiklarna